Uutiset
15.7.2020
Ainutlaatuinen lisääntyminen toistui Tropicariossa. Varaanin poikanen syntyi suvuttomasti. Poikanen on maailman ainoa.
Helsingin Tropicariossa on toistamiseen syntynyt partenogeneettisesti mustavesivaraanin poikanen. Poikanen kuoriutui munasta kuuden kuukauden haudonnan jälkeen 9.4.2020. Haudonta suoritettiin erillisessä haudontalaatikossa 28 asteen lämpötilassa. Kuoriutuessaan poikanen painoi 40 grammaa ja oli 33 cm pitkä. Tämä suvuton lisääntyminen oli jo toinen Tropicariossa. Ensimmäinen lisääntyminen tapahtui 8.10.2017, joka oli vesivaraaniryhmään kuuluvilla varaaneilla ensimmäinen tiedossa oleva suvuton lisääntyminen. Valitettavasti ensimmäinen poikanen menehtyi muutaman viikon kuluttua syntymänsä jälkeen. Nyt syntynyt poikanen on elinvoimainen, omaa hyvän ruokahalun, liikkuu aktiivisesti ja on kasvanut hyvin, joten Tropicario on päättänyt kolmen kuukauden tarkkailujakson jälkeen julkaista tämän iloisen tapahtuman.
Tropicario on antanut tiedon tästä uudesta lisääntymisestä myös maailman johtavalle varaanitutkimuslaitokselle Alexander König- instituutille, Bonniin, josta on vahvistettu, ettei vesivaraaniryhmään kuuluvilla varaaneilla ole aikaisemmin ollut muita suvuttomia lisääntymisiä. Tutkijat olivat hyvin innoissaan tiedosta, joka on historiallinen eläintieteessä. Muutama tapaus on tiedossa muihin ryhmiin kuuluvilla varaanilajeilla.
Tropicariossa ovat Euroopan ainoat mustavesivaraanit, nyt syntyneen poikasen lisäksi kaksi naarasta ja yksi koiras, jotka ovat eläneet omissa terraarioissaan kahdeksan vuoden ajan, jolloin normaali lisääntyminen ei ole ollut mahdollista. Maailman eläintarhoissa mustavesivaraaneita on yhteensä 12 yksilöä. Luonnossa olevien yksilöiden määrä ei ole tiedossa.
Mustavesivaraani (Varanus s.komaini) on nimensä mukaan täysin musta. Se voi kasvaa jopa kolmen metrin pituiseksi ja painaa yli 60 kiloa. Sen luontainen elinalue rajoittuu Thaimaan ja Malesian raja-alueen lounaisosaan.
21.7.2014
Iloinen perhetapahtuma Tropicariossa. Indonesian palmukyy synnytti kuusi poikasta.
Indonesian palmukyy synnytti viikonloppuna kuusi pirteää poikasta helsinkiläisessä eläintalo Tropicariossa.
Tämä Sumatran ja Jaavan sademetsissä elävä käärme synnyttää muiden kyiden tavoin eläviä poikasia, jotka heti syntymän jälkeen ovat valmiina puolustamaan itseään mahdollisilta ahdistelijoilta. Syntyessään poikaset ovat noin kymmenen sentin pituisia. Indonesian palmukyy on tukevarakenteinen, ison kolmiomuotoisen litteän pään omaava käärme. Pään muodon takia sitä kutsutaan myös litteäkuono palmukyyksi. Käärmeen väritys vaihtelee suuresti, yleensä naaraat ovat harmaita, koirat puolestaan tumman kirjavia. Naaraat kasvavat lähes metrin pituisiksi, koiraat jäävät huomattavasti pienemmiksi. Indonesian palmukyynravintoon kuuluvat pienet nisäkkäät, linnut ja lepakot, joita se saalistaa yleensä yön pimeydessä. Saalistusta auttaa suuresti käärmeen yläleuassa olevat kuopat, jotka toimivat lämpöaistimina ja mahdollistavat saaliseläinten seurannan pimeydestä huolimatta.
Syntyneet käärmeenpoikaset sekä ” käärmeäiti” voivat hyvin. Poikaset on siirretty omaan poikasterraarioon. Muutaman viikon kulutta on odotettavissa poikasnahan luominen ja ensimmäisen aterian nauttiminen. Kasvettuaan ja voimistuttuaan poikaset jatkavat matkaa muihin eläintarhoihin.
7.7.2014
Viikonloppuna saapui Tropicarioon uusi eläinlaji.
Laji on Vihreä basiliski (Basiliscus plumifrons), joka luonnossa elelee Väli-Amerikan maissa, kuten esimerkiksi Costa Ricassa. Lisko on pääasiassa hyönteissyöjä. Saapunut yksilö on nuori koiras ja jatkossa poika saa mahdollisesti seuraa parista tyttöystävästä.
Ensimmäinen ruokailu on takanapäin, hyvin maistui.
10.6.2014
Kuningaskäärmeen muninta ja poikasten kuoriutuminen samana päivänä.
Tropicariossa koettiin erikoinen käärmeen lisääntyminen eilen, kun musta- valkoraitaisen Kaliforniankuningaskäärmeen poikanen kuoriutui kaksi kuukautta aikaisemmin munitusta munasta samalla hetkel lä, kun poikasen ”äitikäärme” aloitti uuden munimisen. Pikainen uudestaan muniminen on poikkeuksellista, sillä käärme saa yleensä yhden poikueen vuodessa. Joissakin tapauksissa poikueita voi olla vuoden aikana useampiakin, mutta poikasten kuoriutuminen ja uudelleen muninnan samanaikaisuus on hyvin erikoista.
Kalifornian kuningaskäärme on myrkytön käärme, se elää Kalifornian kuivilla alueilla. Yli metrin pituiseksi kasvava käärme käyttää ravinnokseen pieniä nisäkkäitä, lintuja ja toisia käärmeitä, myös myrkyllisiä.
Tropicariossa odotetaan toisten poikasten kuoriutumista lähipäivien aikana.
12.05.2013
Äitienpäiväyllätys Tropicariossa
Aasialainen luolakäärme, Sanna, teki todellisen äitienpäiväyllätyksen munimalla ensimmäistä kertaa viisi pitkää valkoista munaa. Parikymmensenttisten poikasten kuoriutumisen odotetaan tapahtuvan kahden kuukauden kuluttua, jonka jälkeen ne saavat uuden kodin eri eläintarhoista.
Sanna ja poikakaveri Sami saapuivat Tropicarioon vuosi sitten Kolmårdenin akvaariosta Ruotsista.
Luolakäärmeet (Orthriophis t. ridley ) elävät luonnossa Thaimaan ja Malakan niemimaan luolissa, joissa ne saalistavat lepakoita ja muita nisäkkäitä. Nämä vaaleat ja hoikkarakenteiset käärmeet kasvavat reilun kahden metrin pituisiksi. Lajia pidetään maailman parhaimpana kiipeilijä käärmeenä. Poikkeuksellisesti käärmeellä ei ole ollenkaan suojakuvioita.
Luolakäärme on erittäin aktiivinen ja se on useasti liikkeellä päivisin luolien ulkopuolella.
19.04.2013
Jättiläiskäärmeiden muninta jatkuu Tropicariossa!
Helsingin Tropicarion lisääntymiskausi jatkuu kiihkeänä.
Tänään yksi maailman suurimmista käärmelajeista, Burmanpython on aloittanut muninnan. Munia on kertynyt jo useampi kymmenen. Munien haudonta tapahtuu käärmeen omassa terraariossa yleisön nähtävillä. Haudonta kestää melko tarkalleen kahdeksan viikkoa ja kuoriutuvat poikaset ovat 40-50 cm:n pituisia.
Nyt muniva nuori naaras on alun perin Tropicariossa syntynyt.
Burmanpython (Python molurus bivittatus), jota kutsutaan myös tiikeripytoniksi elää luonnossa Kaakkois-Aasian viidakoissa. Suurimmat mitatut yksilöt ovat olleet lähes kuuden metrin pituisia ja yli sadan kilon painoisia. Luonteeltaan tämä jättiläinen on yleensä melko rauhallinen.
17.10.2012
Tropicarion jättiläiskäärme kasvoi jo 6-metriseksi!
Helsingin Tropicarion seitsemänvuotias naarasverkkopyton on kasvanut kuuden metrin mittaiseksi.
Tropicariosta kerrotaan, että verkkopyton on maailman pisin käärmelaji, mutta luonnossa yli viisimetriset käärmeet ovat harvinaisia. Verkkopytonin ennätyspituudeksi on mitattu 7,5 metriä. Pisimmät yksilöt elävät useimmiten eläintarhassa.
Tropicariossa on tällä hetkellä kolme verkkopytonia.
Tätä yksilöä henkilökunta kehuu "yllättävän rauhalliseksi, jopa tuttavalliseksi, kun yleensä verkkopytonit ovat luonteeltaan melko aggressiivisia ja arvaamattomia".
13.8.2012
Lisääntymiset jatkuvat Helsingin Tropicariossa. Nyt vuorossa Taiwanin kaunein käärme
Tropicarion vilkas lisääntymiskausi sai jatkoa viikonloppuna, kun Taiwanin kauneimmaksi käärmeeksi mainitun Formosan rottakäärmeen ensimmäiset poikaset kuoriutuivat kesäkuun puolivälissä munituista munista. Noin 25 senttisten poikasten haudonta kesti kaksi kuukautta.
Formosan rottakäärme( Orthriophis taeniurus frisei ) on hoikkarakenteinen kuristajakäärme. Sen elinalue kattaa Kaakkois-Aasian, Taiwanin sekä sen lähialueet manner Kiinassa. Tämä keltainen, mustilla kuvioilla koristettu käärme saattaa kasvaa yli kolmen metrin pituiseksi.
Poikkeuksellisen vilkas lisääntymiskausi on tuottanut Tropicariossa kymmeniä eri lajien poikasia, jotka jatkavat elämäänsä useissa eurooppalaisissa eläintarhoissa.